Μυθολογία - Ονοματολογία

 

 

Οι αρχαίοι απέδιδαν την ονομασία της Καρύστου στις άφθονες καρυδιές ή καστανιές, που φυτρώνουν πλούσια και σχημάτιζαν εκτεταμένα δάση σ'όλο το μήκος της Οχης. Η καρυδιά και η καστανιά, σαν ιερά δέντρα του Δία, προστατεύονταν και λατρεύονταν.

Από άλλους η ονομασία της Καρύστου αποδίδεται στον Κάρυστο, γιο του μυθικού Θεσσαλού ήρωα Κενταύρου Χείρωνα και της Χαρικλούς ή γιο του Κρόνου και της νύμφης Φιλύρας.

Εκτός από Κάρυστος η πόλη ονομαζόταν ακόμα και "Χειρωνία, Χειρώνιον" από το σοφό Κένταυρο Χείρωνα. Ο Χείρωνας έζησε στα χρόνια των Αργοναυτών και όταν διώχτηκε από τη θεσσαλία από τους Λαπίθεες εγκαταστάθηκε στην Κάρυστο.

Ονομάστηκε και "Αιγαία" από τα αναρίθμητα κοπάδια αιγών (γίδες) που έβοσκαν στις βουνοπλαγιές ή από το όνομα της βασίλισσας των Αμαζόνων "Αιγαία". Την ονόμαζαν ακόμα και "παλαιά Αιγαία" από τον Πελασγό δυνάστη της Αιγαίωνα. Αργότερα, ήρθε ο Κένταυρος Χείρωνας, και μετατράπηκε σε "Χειρωνία".

Λεγόταν και "Αχαϊα" από την κόρη του θεού Βορέου. Οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν οτι ονομάστηκε έτσι από τα πολλά νερά που αναβλύζουν αριστερά και δεξιά της.

Από όλες τις ονομασίες επικράτησε το όνομα "Κάρυστος", όνομα προελληνικής προέλευσης και πιο συγκεκριμένα δρυοπικό.

Παλαιότατοι κάτοικοι της Καρύστου αναφέρονται οι Δρύοπες. Σύμφωνα με το Στράβωνα, η Κάρυστος κατοικήθηκε από λαούς προερχόμενους από την Τετράπολη του Μαραθώνα.

http://www.servitoros.gr